Deze ambachtelijke likeur is met passie gestookt naar oud Vriezenveens recept met een bijzondere historie. Meerdere kruiden zijn samen met een vleugje wodka verwerkt tot een uitgebalanceerde smaak, die het drinken zeker de moeite waard maakt. Lees meer..
Deze ambachtelijke likeur is met passie gestookt naar oud Vriezenveens recept met een bijzondere historie. Meerdere kruiden zijn samen met een vleugje wodka verwerkt tot een uitgebalanceerde smaak, die het drinken zeker de moeite waard maakt.
ACHTER DE KOZAKKENRUTER SCHUILT EEN BIJZONDER VERHAAL:
November 1813 Napoleon is verslagen in Rusland. Het Franse leger is op de vlucht en trekt via west Europa terug naar Frankrijk. De Fransen worden achtervolgd door de kozakken (ruige mannen met kleine paarden). Die tijdens hun achtervolgingstocht ook het Twentse plaatsje Vriezenveen aan doen.
Binnenkomend vanaf het oosteinde draven ze 's avonds laat de dorpstraat op. Het is koud en guur, en bij de meeste boerderijen zijn de luiken dicht. Hier en daar schijnt er nog een beetje licht door de ramen. Zo ook bij de boerderij van ene Jan Winter. Jan die op het punt stond om naar bed te gaan, hoorde opeens gestommel aan de zijdeur. Buiten klonk het getrappel en gehinnik van paarden. Toen hij de deur opende stond hij oog in oog met 5 Kozakken en hun dampende paarden. Ze zien er vervaarlijk uit en een van hen houdt zijn kruik omhoog en roept het woord schnaps.
Jan begrijpt wat ze willen en maakt op zijn beste Duits de mannen duidelijk dat hij geen schnaps in huis heeft. Maar de mannen verstaan hem niet en beginnen onderling te praten.
Jan heeft in de gaten dat hij niet met Duiters te maken heeft maar met Russen. Hij herkent de taal van z'n zaad en linnenhandel naar ST. Petersburg en vraagt hun in het Russisch wat ze komen doen. De Kozakken kijken elkaar verbaasd aan omdat ze in hun moedertaal worden aangesproken en beginnen te lachen. Jan nodigt ze uit om binnen te komen en zich op te warmen bij de haard.
Dan komt er een klein vat eigengemaakte Vriezenveense likeur op tafel. Een van de ruiters laat z'n kruik die nog voor een klein deel gevuld is met wodka vullen met de Twentse likeur.
Hij proeft het en vult er de glazen mee die op tafel staan. En allen zijn het er over eens dat de twee dranken een unieke combinatie vormen.
Velen jaren later wordt er door nazaten van deze Jan Winter bij het schoonmaken van een oud bureau een groezelig briefje aan de onderkant van een lade gevonden met daarop het recept van zijn eigengemaakte Vriezenveense likeur vermengd met Russische wodka. Deze drank wordt binnen de familie Kozakkenruter genoemd. Tegenwoordig wordt Kozakenruter in kleine hoeveelheden geproduceerd op een boerderij op 10 kilometer afstand van Vriezenveen.
Deze ambachtelijke likeur is met passie gestookt naar oud Vriezenveens recept met een bijzondere his..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen